Controleren op luizen

Controleren op luizen

Maandag 25 oktober 2021

Beste ouders/verzorgers,

Weet u het nog? Voor corona werden na elke vakantie de kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. Over het fenomeen luizenmoeder is zelfs een serie en film gemaakt.

De afgelopen periode hebben we het zonder luizenbrigade moeten stellen. Dit heeft niet geleid tot een enorme luizenuitbraak. Daarom willen we met ingang van dit schooljaar de luizenbrigade stoppen en u als ouder vragen om na elke vakantie uw zoon/dochter zelf goed te controleren op luis. Wilt u dit vandaag goed controleren bij uw zoon/dochter?

U kunt dat doen door de volgende stappen te ondernemen:

 

De belangrijkste symptomen van hoofdluis zijn:

  1. Jeuk aan je hoofdhuid. Wanneer de hoofdluis steekt, laat deze speeksel achter in je huid. Het speeksel van een luis kan enorm jeuken. Jeuk op de hoofdhuid is dan ook het eerste symptoom van een hoofdluisbesmetting. 

2. Aanwezigheid van eitjes. Een hoofdluis legt tot 6 neten (luizen-eitjes) per dag. Deze plakken tegen de haarschacht en komen na 8 dagen uit. Eitjes zijn op te sporen door ze met een netenkammetje uit te kammen.

 

Wat te doen aan hoofdluis:

 

 1.Haar uitkammen = luizen bestrijden

De meest effectieve manier om luizen te bestrijden is het uitkammen van de haren met een luizenkam ofwel netenkam. Een luizenkam is een heel fijn kammetje waarmee je luizen én luizen-eitjes uit je haren verwijdert. Druk een luis direct dood wanneer deze uit de haren valt en druk neten/eitjes plat.

2. Chemisch luizen-bestrijdingsmiddel

Ook een chemisch luizen-bestrijdingsmiddel kan uitkomst bieden tegen hoofdluis. Het gaat hierbij om shampoo of lotion die het zenuwstelsel van hoofdluizen en neten platlegt, waardoor ze een vroege dood sterven. Voorbeelden van effectieve middelen om luizen te bestrijden, zijn: ‘Malathion’, ‘Permetrine’, ‘Bioalletrine’ & ‘Piperonylbutoxide’.

3. Kleding & beddengoed behandelen

Om er zeker van te zijn dat er geen luizen achterblijven in je kleding en beddengoed, kun je alles wassen op ten minste 60 ºCHetgeen niet in de wasmachine mag, kun je het beste 2 tot 3 dagen in een afgesloten plastic zak stoppen. Let ook op met besmette kammen, borstels, sjaals, mutsen, jassen en knuffeldieren!

Meld altijd bij de leerkracht dat uw kind/eren hoofdluis heeft zodat we ook de andere ouders uit de klas op de hoogte kunnen brengen.

 

 


Terug

Stuart Millpad 82

3076 RK Rotterdam

010 4199622

directie@nullpausjoannes.nl