Week van de Mediawijsheid

Week van de Mediawijsheid

Woensdag 15 november 2023

Deze week is het de week van de Mediawijsheid. Het thema van dit jaar is: ‘Hier niet!’ 

Online zijn we constant in contact met elkaar. Zonder er soms over na te denken (ook vanwege het scherm tussen ons in) is een onaardige of kwetsende reactie snel geplaatst. Ook online zijn we het niet altijd met elkaar eens, stellen we kritische vragen of uiten we onze mening. Maar er is een grens. Uit recent onderzoek is gebleken dat 70% van de Nederlanders vindt dat dit anders moet. En ook op de Paus Joannes zeggen wij: #Hierniet! 

Op de Paus Joannes school vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen mediawijs zijn, zodat zij weerbaar zijn in de toffe, maar uitdagende digitale wereld. Thema’s rondom mediawijsheid komen regelmatig terug binnen onze de (ICT-)lessen. Deze week besteden wij ook extra aandacht aan mediawijsheid: 

Groep 1-2:
Bij de kleuters lezen wij 2 digitale prentenboeken over Dash en Robbie de Robot. Zo komen Dash en Robbie de Robot erachter dat je niet zomaar foto’s van iedereen mag maken, zonder het te vragen en komen zij in aanraking met een reclame, die eigenlijk helemaal niet klopt! 

Groep 3-4-5:
De groepen 3, 4 en 5 spelen het spel van de Gluurbeestjes. Met dit spel worden thema’s besproken als advertenties, pop-ups, (onbekende) vriendschapsverzoeken, hoe communiceer je netjes en clickbait (zo aantrekkelijk, dat je er wel op MOET klikken). De kinderen gaan met elkaar en de leerkracht in gesprek over deze onderwerpen. 

Groep 6-7-8:
De bibliotheek heeft met de BiebBoys een leuke les bedacht waarbij de kinderen onderzoeken hoe mediawijs ze zijn middels een quiz en gaan met elkaar het gesprek aan door stellingen. Zij worden zich ervan bewust wat een digitale like of mening kan doen, leren over eventuele fysieke klachten bij teveel schermgebruik en over dat de mensen achter berichten niet altijd zijn wie je denkt dat ze zijn. 

Vrijdag 1 december zal er een presentatie zijn voor ouders (voor de groepen 4 t/m 8), waarin over mediawijsheid gesproken wordt. Hier volgt later meer informatie over via de app.  Voor vragen en/of opmerkingen kunt u een mail sturen naar danielle.koolmees@rvko.nl 

 

Terug

Stuart Millpad 82

3076 RK Rotterdam

010 4199622

directie@nullpausjoannes.nl