Groen-Blauwe Schoolplein

Groen-Blauwe Schoolplein

Dinsdag 23 mei 2023

Op 1 juni starten de hoveniers met de aanleg van het eerste deel van ons groen/blauwe schoolplein ( aan de kant van de Spinozaweg en de dierenambulance). Zoals u weet zijn we hier al best een tijd mee bezig, maar nu gaat de aanleg dan eindelijk starten. Van de leerkrachten en uw kind(eren) krijgt u ook een uitnodiging om betrokken te zijn bij de aftrap van de aanleg van ons nieuwe plein. Dit in de vorm van de actie: 'tegelwippen met ouders', op dinsdag en woensdag 30 en 31 mei.

Op het prikbord bij de hoofdingang zullen wij het ontwerp van het plein ophangen, zodat u een idee hebt van wat er komen gaat.

Waarom worden we zo blij van een Groen/Blauw schoolplein? 

De kleuren 'groen en blauw' verwijzen naar planten, bomen en water. Denkt u zelf eens terug aan uw kindertijd. Wat waren de leukste buitenspeelmomenten? Veel ouders denken dan waarschijnlijk terug aan kampmomenten, verstoppertje spelen in bosrijke omgeving, misschien zelfs wel slootje springen, of met takjes,zand en water rommelen. Onze kinderen zien op het schoolplein nu niet veel meer dan tegels en een paar speeltoestellen. En dat is jammer. 

Het nieuwe schoolplein levert nieuwe spelmogelijkheden op. Het plein is duurzamer en buiten lesgeven wordt nog makkelijker en leuker. Maar er zijn nog meer voordelen:

  1. BETER CONCENTRATIEVERMOGEN

    Als u tot rust wilt komen, gaat u dan liever over een betonnen industrieterrein lopen of door een natuurpark? Uitzonderingen daargelaten, een groene omgeving heeft een positief effect op onze gemoedstoestand. Niet alleen rondlopen door de natuur, maar zelfs het uitzicht op groen door een raam zorgt voor minder afleiding en een langere concentratiespanne. 

  2. MINDER RUZIE OP HET SCHOOLPLEIN 

    Door deze betere gemoedstoestand zoals hierboven beschreven hebben kinderen ook automatisch minder stress en daardoor meer positieve gevoelens richting elkaar. Ruzies ontstaan meestal doordat speeltoestellen vaak maar op één manier kunnen worden gebruikt, door een beperkt aantal kinderen. Daarnaast zorgt het vaak dominante voetbal op het schoolplein voor een grote competitiedrang, waarbij de kinderen die hier minder goed in zijn of het niet leuk vinden vaak achterblijven. In een natuurlijke omgeving met hoogteverschillen en verschillende soorten ondergronden krijgt de fantasie van de kinderen alle ruimte om zelf invulling te geven.

  3. BETERE WATERAFVOER DOOR EEN GROEN PLEIN

    Rotterdam kampt vaak met problemen met het afvoeren van water na steeds heviger wordende regenbuien. Tegels en beton voeren water direct af richting de riolering, en vormen plassen wanneer deze riolering overvol raakt of wanneer er door verzakking kuilen ontstaan. Een natuurlijke omgeving met aarde, houtsnippers of beplanting voorkomt deze problemen. Hoe levendiger de ondergrond, hoe meer water er (tijdelijk) kan worden opgeslagen tijdens een hevige regenbui, waarbij aarde werkt als een soort spons. Deze regen gaat niet direct naar de riolering, maar blijft opgeslagen in de bodem, en later het grondwater, en zorgt daardoor voor een minder heftige piek.

  4. VERBETERDE MOTORIEK

    Wanneer een groen schoolplein wordt aangelegd moeten kinderen hier eerst erg aan wennen. Niet alles is meer recht en voorspelbaar, maar er zijn nu heuvels en verschillende soorten ondergronden. Denk bijvoorbeeld eens aan boomstammen die glad kunnen worden na regen. In de eerste periode na aanleg van een groenblauw schoolplein komt het dan ook regelmatig voor dat kinderen zich stoten of vallen. Echter, na enkele weken merken de gymleraren een directe en grote verbetering in de motorische vaardigheden van de kinderen. Houd er als ouder dus rekening mee dat de kinderen echt even moeten wennen aan het begin en dus weleens vies zullen worden of vallen. Al heel snel wennen ze eraan en is het vooral genieten.

  5. EEN GROEN SCHOOLPLEIN BIEDT VERKOELING IN DE ZOMER

    Ons huidige schoolplein ligt vol met tegels en beton. Steen neemt warmte op, houdt dit vast en geeft dit vervolgens weer af, wat zorgt voor veel extra warmte op hete zomerdagen en hoge temperaturen op de schoolpleinen. Bomen zorgen voor veel verkoeling in steden, gemiddeld 3,5 graden! Daarnaast zorgt de gevoelstemperatuur van schaduw voor nog meer verlichting. Op schoolpleinen die normaal vol liggen met tegels is dit effect vaak nog veel groter wanneer deze worden ingeruild voor een groenblauw alternatief. 


Terug

Stuart Millpad 82

3076 RK Rotterdam

010 4199622

directie@nullpausjoannes.nl